Tuesday, 30 November 2010

Tag lagi,lolike.

Nie kalau hari2 dapat tag mau jenuh nak menjawabnya, but i likeee !hee. Thanks to Fiqah sebab sudi menge'tag' saya yang tak berapa nak famous nie. New blogger kot :D


1.Ape bende paling penting dlm hidup korang?
People around me and my health. Both are important :)


2.Benda terakhir korang beli guna duit sendiri?
Kek lapis sarawak. Sepanjang cuti memang pau duit abah je,iskk2...


3.Di mana tempat korang nak melangsungkan perkahwinan korang dan tema perkahwinan korang nanti?

-dekat rumah family sekarang nie. Tema ? mak cakap nak colour purple, saya tak kisah pown,asal kan ada colour,hehe.


4.Adakah korang sedang bercinta sekarang?
definitely no okay.


5.Berapa lame korang akan mencintai kekasih korang?
As long as he loves me.


6.Di mana korang selalu jumpa kekasih korang?
kan dah cakap, takde kekasih ;(


7.Novel/buku/majalah terakhir korunk beli?
Tak ingat la, banyak baca dari orang punya je.


8.Apakah name penuh korang ?
Nurul Fasharina bt Mohd Hasni,family panggil reen je.


9.Antara mak dan ayah korang,mana yg korang lagi mesra?
Honestly, my mum la,hee. Sebab sama2 perempuan, she knows me better. Ayah garang kot. Tapi tetap best :)


10.Namakan orang yg betul2 korang nk jumpa dlm hidup
Orang yang dapat membimbing umat islam ke jalan yang benar.


11.Adakah korang basuh baju sendiri?
Of course la, kalau nie pown x pass camner nak kahwin,wahahaha..gatei no.


12.Di mana tempat yg korang btol2 nk pergi
kalau masa sekarang, aku rasa nak mendaki Broga Hill.
tapi kalau untuk selama lamanya, aku pilih syurga Allah swt,amin.


13.Pilih salah satu,peluk atau cium
Peluk kot,heheh.


14.Beritahu 3 perkara tentang org yg tag korang
-hye Fiqah, thanks sebab tag saya. Appreciate it, hope dapat kenal awk lebih baik lepas nie.
May God bless u always dear.

15.Lima benda korang sangat syg dalam hidup korang
-presents and cards given by people around me.
-my bedroom ! sekali bantal bucuk dan seangkatannya.
-my shelves yang penuh dengan book collection.
-shawls
-certificates


16.Lima lagu korang suka dan selalu dengar
-yang terindah
-cinta dalam hati
-i don't know much but i know i love you
-if you were mine
-Sorry sorry


17.Bila tarikh lahir korang dan sambut befday kat mana tahun lepas?
- 1st jan.new year !hehe. Celeb with my besties at pizza hut.


18.Tujuh orang blogger korang nak tag
okay,nanti i comment kat ur shoutbox eh. Skrg nie tatau nak bagi sape lagi :D


19.Cerita sikit pasal blogger pertama korang tag
Tak pasti la apa reaksi beliau.


okay, done ! :)
salam perkenalan kepada blogger yang lain jugak...

Sunday, 28 November 2010

meh layan tag :D

1. what you doing rite now?

Blogwalking,thinking of someone.


2. footballer mane paling best? club?

Argentina,Spain. Ronaldo and Messi are always the best.


3. another site yang kamu joined?

banyak ler,malas den nak tulis sesatu ;p


4. kalau ada orang terlanggar kamu secara berlagak time kat pasar malam kamu cakap ape?

Hak alah, macam kau sorang je nak jalan kat sini kan,huhh...tapi cakap dalam hati la,hehe.


5. kamu suka kaler ape?

pink,red and white


6. type of mobile phone yang kamu guna sekarang?

Nokia 5130 je kot.


7. kamu seorang blogger sejak?

Year 2009


8. kamu better pakai flip flop ke sneakers kalau gi jenjalan?

Flip flop is more simple,lolike !


9. 5 benda yang buat kamu geli sangat sangat

katak
tikus mondok
kucing,booooo ! takut kucing,hahah ;p
bila orang geletek,arghh ! tak suka..sensitive sungguh.
bila orang jiwang karat secara berlebihan,hmm..paham2 je lah.


10. what kind of person do you think the person who tagged you is?

Chantek, romantic and love photography ! :D


11. kalau kamu dapat secret admires's letter or sms kamu buat apa?

Iskk..bahaya2. Investigate first, kalau beliau ikhlas so why not kenal2 lebih mendalam kan ?ngehngeh.


12. soalan cepumas. suka lelaki/perempuan macam mane?

Baik budi pekerti,have responsibility,funny and a bit naughty,awww ;p


13. biasanya sebelum tido kamu buat apa?

tengok TV, online


14. musim cuti bangun pukul berapa?

hahah,waduh waduhhh..skipppp !


15. mane lagi bliss, dicintai ke mencintai?
Dicintai la kot. Sebab bila mencintai pastuh tak berbalas lagi sakit wooo,heee.


16. kebelakangan ini apa yang buat kamu sakit jiwa sangat?

Forgetting him.


17. saya suka pada?

window shopping ! house decoration ! :))


18. do you have been fooled by april fool?

penah tapi tak la teruk sampai nanges kan.


19. perasaan kamu sekarang?
Cool, happy.


20. orang yang mahu anda tag kan.

Miss Twit
Miss airaniez
Miss Fasheeha

Saturday, 27 November 2010

Award :)


Add glitter your Myspace or Piczo Image



Thanks so much darling, twit twit for the award ! Saya telah menjadi follower beliau yang ke 102. Pasnih saya akan selalu melawat blog awak ye, best best...Sebenarnya saya menjengah blog beliau kira kira seminggu yang lepas sebab nak google untuk scholarship dan beliau ada entry mengatakan beliau ada apply yayasan bank rakyat. Baca entry jap dan dapat lah serba sedikit info how to apply this scholarship,terima kasih diucapkan,weee :)

Friday, 26 November 2010

kejahilan terserlah.


Opssss,tajuk agak 'kuajaq' kali ini tapi dah memang tue ayat yang paling sesuai untuk mengenali Uncle Seekers. Korang kenal ke ? Ala, yang dalam penyiasatan seekers tue, tak silap aku dalam ntv7. Aku memang tak berapa minat tengok Seekers tue, entah apa apa entah. Nak cari hantu tapi aku tengok bunyi je lebih, hantu tak jugak muncul. Aku pelik la, yang dia tuh dok sibuk nak cari hantu tue ape pasal, memang la benda ghaib nie wujud, hantu tue pown mungkin dari jelmaan syaitan atau benda ghaib yang lain. Sibuk nak menyiasat,menyampah la pulak..aihh,emo la pulak aku nih,heheh. Nie semua after aku tengok video nih,dah lama dah rancangan nie heboh cuma aku tak berapa nak update, korang tengok la then korang conclude sendiri tahap 'bijaksana' dia tue okay. Nie link video tue, Kebodohan dan kejahilan uncle seekers.

Menyampah la wey, kau nak berdebat dengan orang yang berilmu dan dihormati dari semua golongan yang muda hingga yang tua. Tak layak nak keluar statement jahil kau tuh. Iskkk ! Orang yang tengok rancangan nie pown bukan gelak sebab lawak kau tue tapi sebab jawapan kau bagi semua tak RELEVANT ! totally irrelevant...



Kisah cinta syhhh...
So, aku pown google la pasal dia nih, sebab kawan aku pernah cakap yang dia nie ada scandal dengan Queen Aisyah. Macam tak percaya,serious ! macam mana dorang boleh tutttt ? hm, takpe lah. Taste orang lain2 kan. Maybe dia tue sedap dipandang oleh Queen Aisyah kot, tapi aku tak pasti cerita nie betul ke tidak, sebab aku tahu pown dari blog uncleseekrs. Takde la aku baca semua, tak kuasa aku.. Tapi dari apa aku dapat conclude through penulisan dan gambar mereka bersama, memang nampak macam ada pape je. Papepown hanya Allah swt je yang tahu. Nie blog dia, korang baca lah , kadang2 rasa macam rekaan pown ada, macam melebih2 je cerita dia nih, uncleseekers blog.


Melawat kebun atuk.


Wah wah,dengar tajuk macam aku nie mandur kebun plax ek ?heheh. Semua kebun adalah milik atuk saya yang telah dibahagikan kepada anak anak beliau. Anak anak tue refer kepada mak saya dan adik beradiknya. Saya amatlah salute kepada atuk saya kerana sikap beliau yang pandai menyimpan wang, jimat cermat dan tidak suka membazir. Dulu hidup adik beradik mak saya hidup tak sesenang orang lain, kerja sebagai cikgu tapi atuk tak manjakan anak2 nya dengan wang. Sekarang alhamdullilah, berkat jimat zaman muda mudi dulu, beliau telah menghadiahkan tanah atau kebun kepada 10 orang anak anak beliau dengan adil, setiap seorang empat ekar . Nie la orang kata, susah susah dulu senang senang di kemudian hari, memang betul pepatah itu.

Setiap kali emak saya balik ke kampung, kami akan melawat kebun kebun tue, macam mak saya punya tanah hasilnya dari kelapa sawit. Hari tue cuti aidiladha balik selama lima hari sempatlah kami ringankan kaki turun kebun, bukan buat ape pown, just ambil gambar dan tengok bajak. Jakunnnn,hahah . Cousin ynag kecik2 tue excited tengok bajak secara live ;p

Tak semua family balik cuti raya hari tue, dalam 3 families je balik. Yang lain baru je balik kampung hari tue, kalau tak mau haru biru kebun tue kalau semua datang, hahah. Nie la kitorang buat kat kebun hari tue :D



Hee ,peace no war ;p
Kanak2 comel a.k.a my cousins

Let me introduce, he is my grandpa :)
 only grandpa after  arwah atuk belah ayah dah pergi, al fatihah.

Bajak kebun pak uteh yang semak tue.

Budak2 ramai pergi dari orang tua, banyak karenah betul,hahah.
But they are still cute no matter what :D
Berjalan dari kebun ke kebun,wooo,penat kot !
tue baju kuning my mum, :))



Itu sahaja entry saya kali ini,bye,have a nice day ! (^________^)


Tips gemukkan badan.








Selalu orang asyik google pasal cara nak kuruskan badan, tapi hari nie aku tulis terbalik pulak,how to gain weight ?especially orang yang kurus macam aku nie dan mereka di luar sana. Bukan bermaksud tak bersyukur tapi mengikut kiraan BMI aku, tinngi aku tak berapa nak ideal dengan berat aku, which sepatutnya berat aku mesti lah antara 45kg dan 55kg. U know what, berat aku berapa sekarang ? 42kg je kot,wuarghhh !kesian orang tengok aku, badan tak naik2 sejak sekolah dulu. Tapi sebenarnya berat aku normal ialah 45 kg, tapi tak tau kenapa sejak 2 3 bulan nie selera makan aku tak macam dulu lagi, mungkin sebab penat atau kemalasan nak memasak kot ?ade ke macam tue,adehhh...

Sebenarnya aku nak gemuk nie bukan apa, aku risau jugak kenapa la aku susah sangat nak gain weight, takut2 ada masalah kesihatan ke apa ke,iskk...Ya Allah, minta2 dijauhkan. Jeles youu tengok kawan2 baru makan sikit dah boleh naik 2 atau 3kg. Aku makan banyak macam mane pown masih maintain, orang cakap best dan untung jadi macam aku nie, heheh..alhamdullilah,untung la jugak :))

Ada la aku google tentang tips2 nak naikkan berat badan nie,antaranya yang aku boleh buat kesimpulan adalah :

1)  Ambil makan yang tinggi kalori seperti kari, ayam goreng dan sewaktu dengannya.

2)  Kurangkan makanan pedas sebab ia hanya membakar kalori dalam badan kita. Kan sepatutnya kita perlu menambah kalori, so kurangkan pedas ye.

3)  Ambil makanan yang penuh karbohidrat seperti roti dan kekacang. Kira nya sambil korang tengok TV ke online ke kan, sambil tue makan la roti gerenti after 3 months, nampak perubahan berat badan .

4)  Hidangan yang mencukupi dalam satu hari, contohnya 5 atau 6 hidangan, termasuk breakfast (pisang dan susu), lunch, and etc. Please don't skip your meal. Makan bukan dengan kuantiti yang banyak tapi dengan sekerap yang mungkin. Kira makan berulang ulang la.

5)  Amalkan pengambilan susu setiap hari sebab bagus untuk tumbesaran tulang. Kalau tulang makin membesar, korang pown makin membesar la, tak gitu ?ngehngeh. Macam aku memang minum susu everyday setiap hari, 2 glasses at least.

6)  Haaa, nie amat lah penting. Please exercise yourself ! sebab kalau nak gemuk lemak2 korang tue mesti dibakar terlebih dahulu. Ia juga dapat mempercepatkan proses pencernaan. Contoh nya korang joging la 2 atau 3 jam, pastuh makan la nasi lemak dan roti canai hari2, confirm berat umphhh ! hahah. Tapi tak elok jugak pemakanan hari2 macam tue, yang penting balanced diet okay :)

7)  Lebihkan buah buahan dan sayur sayuran dalam pemakanan anda. Kadang kadang makan sayur yang overcooked nie dah hilang segala nutrien, lebih baik makan ulam ulaman ke ape ke kan. Buah amat penting dan sebaik nya makan sebelum kita ambil hidangan yang berat, ini menurut Dr. Fadzilah Kamsah la,heee.

8)  Ambil juga supplement seperti multivitamin dan B complex. Ada susu untuk gainweight tapi tak semua orang sesuai dengan susu tue, i mean kadang2 takde kesan pown. Maybe pemakanan pown perlu diambil serious, bukan depends on milk semata mata.


Okay, itu sahaja aku nak bagitaw. So kepada mereka nak naikkan berat macam aku nie jangan la sesekali ambil pil nak gemuk ke apa ke, make sure your meal ikut yang dalam pyramid tue, seimbang . Selamat mencuba ! :D






Tuesday, 16 November 2010

Aidiladha 2010.


Selamat Hari Raya Aidiladha to all muslims
Happy holidays oke ! :)

Esok pagi takde pape yang best memandangkan kami dua je belom balik lagi
Yang lain semua dah takde,blok kat campus dah takde orang semua nya,wuwuwuwuuu...
Aku buat pertama kali nya beraya di tempat orang
Esok baru fly balik KL dan terus balik ke kampung atuk nenek, Muar
Yeyyy ! Boleh jumpa kazen mazen yang comel comel semua tue,heheh
Selalu raya macam nie dah ada dekat kampung pastuh
dapat makan rendang yang sangat la sedap,wuarghhh !
nak jugakkkkkkkkkkkkk T_T


Hand made card :)


Esok aku nak balik dah,waaaaaaaaa ! mesti sedih giler. Tapi dalam masa yang sama aku rasa happy jugak, finally end of diploma,insyaAllah...Kawan kawan pown semua dah balik tinggal aku dengan iba je lagi !sedih woo...After three years and now the time has come for us to be apart,will miss u guys so much ! Dengan kerajinan dan kreatif yang ada nih,hm..kreatif ke ?hahah, so aku decide nak buat card sendiri lah,adehhh...memang tak pandai sangat actually buat card sendiri, selalu beli je,senang kan...tapi orang cakap kalau card buat sendiri lagi best,heee. Card dibuat untuk mereka yang rapat je, kalau nak buat untuk satu kelas tak balik la jawab nye,heheh. So, ape lagi...nie la hasil nya,ngehngeh...

Details : 

Card nie telah dibuat di bilik iba,level 2 Sri Gading. heheh,a day before aku balik semenanjung. Time nie blok memang kosong la, rasa nye bilik kitorang je kot yang berlampu...iskk...semua orang dah balik :'(

Thanks to iba yang tolong gunting sikit sikit and adjust card nie,heheh. Tak cukup masa weh,last minute buat...Tue yang kalau nampak design untuk tiga card nie semua sama je ;p



Both are my bestie ! :))

Nie la kak iba, one of my friends that is so close to me :D

Nampak je buruk, ayat mantap tue,hahah.



Ok settle ! nie la nama nya card budget, nampak je buruk tapi dalam penuh makna tue. 
Don't judge a book by its cover la babes,hee  :)










Saturday, 13 November 2010

suka simpan message dalam hp !


heheheh,memang pown ! aku ada satu perangai yang amat la suka simpan message message lama dalam handphone. Last year punya pown ada lagi,percaya tak ?huhhh... Patut la function dalam handphone dah lembab semacam je nie.

Tapi apa yang dalam inbox tue message yang best best la, kira ada memory untuk aku. Ada yang wish befday, wish raya ,..iskk..macam2 la.heheh,dah lapuk sangat tue. Bila bosan bosan baca la balik message tue,pastuh senyum kambing sorang sorang,apakah ?ngehngeh...So,its time to delete all the messages.

Inbox : 3566
Sent items : 2856


alamak ! waaa,sape bagi message tadi ?aku ter delete sekali lah.hahah.OMG ! tatau pown sape sender nya.aishhh...sorry ek. Tak sengaja.

Uji kepantasan anda.

Mari mari mencuba kepantasan menaip anda ! :)
ada berani ? heheh. Aku tadi blogwalking terjumpa game nie dekat blog cik Zairie

best2 thanks.

38 perkataan
Speed test



anda lebih 38 ?wowwww,congrats !

End of semester.


Alhamdullilah, tepat pukul 12 tadi tamat sudah final paper aku. Maknaya nya dah habis semester dan habis diploma. Siapa tak happy wehh ?heheh. Tapi itu jugak menandakan aku harus pergi tinggalkan kawan kawan kat sini. Sedih ?sedih la tapi simpan dalam hati je. Takpe, InsyaAllah bila convo nanti dapat jumpa lagi kan. Jangan sedih sedih ye fren,love you olss !

Actually tadi aku nak jumpa dengan someone nie, ala ala teman tapi mesra la kira dia nie. Orang yang pernah aku sayang maybe satu masa dulu,cehwahh.heheh. Betul betul, tak tipu. Nak jumpa tapi apakan daya, orang mengelak. Aku pown tak berani jugak nak jumpa actually tapi bila pikir pikir balik nie last so aku gagahkan diri jua,ngehngeh. Ayat tak boleh blah...

Jumpa ke ???

ouhh tidakkk ! huhu,dia terus mengelak dan mengelak. So, aku tak memaksa. Mungkin dia betul betul nak lupakan aku . Sebab aku pown bukan la sesapa untuk dia. Aku mesti sedar itu. Aku pown takde la sedih sangat sebab dah takde perasaan pape lagi,dia pown sama jugak. Tapi nape masih nak mengelak ? pelik lah. Tapi takpelah, mungkin nie yang terbaik untuk kami,hee. As long as u happy then i will be happy okay.

Kalau dapat jumpa tadi,nie antara benda aku nak cakap :
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Perlu ke tulis ?heheh. Privacy kot,diam diam sudah.wee ;p


Friday, 12 November 2010

Kupu kupu.


Kupu kupu,

makin kita kejar makin ia menghidar, lagi kita kejar lagi ia terbang jauh tapi bila satu masa kita biarkan ia pergi, biarkan ia bebas berterbangan mungkin ia akan kembali pada kita tanpa kita menduga pada suatu hari nanti.

10 kebaikan coca cola.






Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.


1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!

Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.

Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.


9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah




Fuhh,memang best la coca cola nih, bole cuci jamban hilang karat ape semua. Jimat duit,heheh. Nasib baik aku nie bukan jenis layan air gas,sikit sikit boleh la weh. So siapa yang dah addict habis dengan air nie kurang2 kan lah ye, untuk kesihatan korang jugak,take care your health ! :))


Thursday, 11 November 2010

five days to go.

These things i wish to do :

-Do my best for my final paper,FA

-Hang out with bestie !

-Spend a day with you,wohoo,this is totally out,impossible to do la

-Beli souvenir banyak banyak untuk mereka di Malaysia tue,heheh ;p

-Nak makan laksa sarawak,mee kolok..wuarghh ! mana nak jumpa benda2 nih bila balik nanti,susah tueee

-Ambik gambar keliling campus dan lain2 area

-Sedekahkan barang barang aku seperti hanger,baldi dan bagai nye. Bantal busuk excluded la oke, tue memang confirm bawak balik,hahah


Itu sahaja setakat ini,nanti kalau ada lagi aku bagitaw dalam next entry eh,dah dah,nak study lagi...papai :D

Wednesday, 10 November 2010

Ayat ayat lepas kahwin,betul ke?

  
Sebelum Tido:

6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah ya, mmmuahhhhh.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!


Pakai Toilet:

6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Lama lagi ke ke kt dalam nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pi lah gunung ledang sana !!!


Balas SMS:

6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang...
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..


Dating process:

6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???


Pulang Kerja:

6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih...
6 bulan : I'm BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??


Hadiah (ulang tahun):

6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah.
6 tahun: pakai duit u sendirilah apa yg U nak.. i takde duit.


Telefon:

6 minggu: Baby, ada org call u nih..
6 bulan: Eh... Your call...
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH.... ANGKAT AAAAAHHH!!!


Masakan:

6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp...!!!
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?


Memaafkan:

6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh?
6 bulan: Hati-hati la, nanti jatuh tuh..
6 tahun: Orang dah ckp byk kali pon tak paham!!


Baju baru:

6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu..
6 bulan: Lah... Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???


Merancang Holiday:

6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler... Senang sikit tak perlu naik flight...
6 tahun: JALAN-JALAN??? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!


TV:

6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-TUKAR BOLE TAK..??

                                                                         
Betul ke macam nie ?eee,takut la nak kahwin kalau camnih. Heheh. Actually it depends la, tak semua couple macam nie, husband and wife should play their role so that selama mana pown bersama tak de lah boring kan. So, i think starting now i should practice how to 'ambik hati' future husband i nie,hahah ;pp

So.amacam ?apa pendapat anda especially yang dah kahwin tue ?wee :D


Tuesday, 9 November 2010

Hebatnya solat di awal waktu.

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Aku rasa fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi, betul tak?


Waktu Subuh

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Waktu Zohor

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (Isyraq & Dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?
 
Waktu Asar

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

Waktu Magrib

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Waktu Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Wallahualam.

Source : Facebook

UiTM : cara download soalan past year.

Mesti tak ramai students yang tau nak download past year kan ?yela, biasanya awal2 lagi lecturer dah fotostat past year untuk students,memang tak bahagia hidup kalau semua lecturer macam nie. Ahad nie paper aku, tapi aku takde past year 2009 and 2010. Memang agak terkial kial aku nak cari kat student portal, first time tue weh. Serious tatau langsung,heheh. Wat malu je,berpandukan arahan dari blog orang,aku pown ape lagi. Just follow instructions la,tapi tue pown tak accurate sangat. Maybe library website dah update web so nampak lain sikit la. Nie aku dah tukar kan kepada aku punya steps,lagi senang nak paham.


1. Go to this website :
Library UiTM

2. Click exam papers,ambik yang EQPS punya tue (2005-2010)

3.Masukkan patron ID and password.
Example : 2007123456
Password : No i/c korang la, sama macam dalam student portal punya.

4. Pastuh pandai2 la korang explore,letak la code paper apa korang nak cari tue okay ! :)

Hope these steps can help you , all da best for all UiTM students,hee.

new hobby.



nak tau apa hobby baru aku ?
haaa nie diaaaa....
tido tido tido

aku pown tatau apa yang buat aku penat sangat
dalam sehari bole dikatakan tiga kali aku tidur 
bangun pukul 9,pastuh pukul 1 tido balik
paham2 la,lepas lunch la katakan
perut senang hati,hee

pukul 3 bangun,tersedar kejap
lepas tue boleh pulak pukul 5 tido balik
sampai lah maghrib...
iskkkk2 !
perangai hampehhh..

maybe faktor yang buat aku camnie sebab masa tido yang dah berlainan
mana tak nya,stay up sampai pukul 5am semalam
ape buat ?study keee ?tidakkkk !haha.
aku sibuk tengok movie dan sebagainya
huuu,nie kalau mak tau abeh la.

dah tak boleh tidur macam nie lagi
prepare untuk next paper lagi
Financial Administration :)

Monday, 8 November 2010

Sayangi kaum hawa setulusnya.

Betul betul betul :)
guys,read it ! to tell you the truth...



Jika kaum hawa menangis...

Jika seorang wanita menangis dihadapanmu,Itu bererti dia tak dapat menahannya lagi.

Jika kamu memegang tangannya saat dia menangis,Dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu.

Jika kamu membiarkannya pergi,Dia tidak akan pernah kembali lagi menjadi dirinya yang dulu.Selamanya….

Seorang wanita tidak akan menangis dengan mudah,Kecuali didepan orang yang amat dia sayangi.Dia menjadi lemah.

Seorang wanita tidak akan menangis dengan mudah,Hanya jika dia sangat menyayangimu,Dia akan menurunkan rasa egoisnya.

Lelaki, jika seorang wanita pernah menangis keranamu,Tolong pegang tangannya dengan pengertian.

Dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu.

Lelaki, jika seorang wanita menangis keranamu.Tolong jangan menyia-nyiakannya.

Mungkin karana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu,Saat dia menangis keranamu,

Lihatlah matanya….

Dapatkah kau lihat dan rasakan sakit yang dirasakannya?


fikirkan….

Wanita mana lagikah yang akan menangisdengan murni, penuh rasa sayang,Didepanmu dan keranamu……

Dia menangis bukan karana dia lemahDia menangis bukan karana dia menginginkan simpati atau rasa kasihan

Dia menangis,Kerana menangis dengan diam-diam tidaklah memungkinkan lagi.



Lelaki


fikirkanlah tentang hal itu

Jika seorang wanita menangisi hatinya untukmu,Dan semuanya kerana dirimu.

Inilah waktunya untuk melihat apa yang telah

Hanya kau yang tahu jawabannya….

Pertimbangkanlah

Kerana suatu hari nanti

Mungkin akan terlambat untuk menyesal,Mungkin akan terlambat untuk mengatakan ‘MAAF’!! 


Note from me :

She tried to pretend to be happy as long as she can. But who knows inside ? i believe all women  cries until there is no tears left for him, and  i did it. When the time comes for her to face a beloved ones and suddenly she drop her tears in front of you, it means she really need you to be by her side. She loves you !  but i never experienced to cry in front of him, and try my very hard not to do so ! it  doesn't mean i don't love him but i prefer to drop tears in silent,so he can't see my tears :'(

itu diaaaa...



comel tak comel tak?hahah ;p
found this picture from my personal album
Dulu kecik kecik comel je,dah besar lain la pulak jadik nya
heheheh

Dalam frame actly nie, tapi time kemas2 ari tue jatuh pulak
tue yang kalo nampak cermin dia macam ada pecah sikit,hoho
tapi orang cakap muka aku dari kecik tak berubah sangat
makna nya aku comel lagi la sekarang kan?ngeh ngeh ;p

yela yela,sedar diri,x lawa macam orang lain tue
tapi takpe la,i believe 'cantik' pada pandangan setiap orang adalah berbeza
so,appreciate yourself okay ! :D

First trial .



First time pakai shawl manik nie,sangat stylo,lolike ! :))
How do i look?pelik eh?heee
aaahhh,who cares ?sukati la kan

Dah tak sabar sangat punya pasal
Sanggup aku beli online shawl nie
plus dengan inner cotton sekali
padehal tak sampai 3 minggu je kot nak balik
tapi aku tak kisah pown
Janji puas hati ! :))

actly masa raya hari tue dah cuba shawl ala ala gypsy
tapi inner dia tak best,yang kat atas nie inner cotton
memang best sangat pakai,suka suka suka,ngeee...
okay,sekian,papai !


P/s : Sila abaikan background yang tak berapa nak kemas tue,haha.


mode : undefined.




Why undefined ?
sebab aku pown tatau apa aku rasa skrg,mcm2 ada. rasa malas, sedih,rindu,iskk...


bingung kepala nie
makin naik semester makin malas
dah bagi gap seminggu pown malas nak study lagi
paper ahad nie, tapi nak kena tunggu hari khamis jugak
baru mood nak start baru ada
iskk iskkk...
camnie ke nak jadi 'best student ?'
err,apakah ?hahah,perasan la kau fasha kan
masih mood layan movie la...


Tapi bukan malas je, rasa kecik hati pown ada jugak
dengan kawan sendiri pulak tue
ke aku yang sensitif lebih nie ?hoho
tak pasti jugak...
malas nak cerita,kang dia baca susah pulak,hee
u know who you are

selain dari rasa malas dan kecik hati
actly aku rindu dengan someone la
tapi disebabkan ego yang terlampau
so aku malas nak message mahupun call dia
biar lah, dia pown entah2 tak ingat aku pown
so just let it be...forget the past.


Sedih sedihhh...
sebab seminggu je lagi aku dengan kawan2 diploma
lepas tue kemungkinan aku dapat shah alam pulak
waaaa,will miss bumi kenyalang so much
walaupun kadang2 rasa boring dekat sini
tapi ada several things yang buat aku suka duduk sini
bukan sebab ada orang tersayang la
adehh,please lahh,bukan sama sekali
sebab kat sini aman je, boleh drive mana2 je
nanti dah balik KL confirm parents tak bagi drive
waaaa ! :'(



ok,sekian terima kasih.

Sunday, 7 November 2010

Cinta dalam diam.

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...
karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...
kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mau merusak kesucian dan penjagaan hatinya..

karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu.. menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..

karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
karena mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt. pilihkan untukmu ...

ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan ALi ?
yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...
tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah

karena dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...
hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...
bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya ?

dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,
biarkan ia tetap diam ...

jika dia memang bukan milikmu, toh Allah, melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...

biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahasia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...

NB. Postingan temannya Aldiansyah
(Share by: Arytha Rusianty)

Wednesday, 3 November 2010

Today's mission.


By hook or by crook
i need to finish at least 3 chapters today
Tue laaa,sape suruh main main lagi,kan dah susah
Banyak pulak tue haa...warghh !

Harap segala nya dipermudahkan, amin :)
aja aja fighting !





Pengakuan lelaki terhadap wanita.

hey all, feel free to read this article :)


Kami sulit menahan pandangan mata kami
ketika melihat kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan Allah
kecantikan dan postur yand ideal,
kami semakin susah untuk menolak agar tidak melihat kalian,
kerana itu lebarkanlah serta longgarkanlah pakaian kalian
dan tutupilah rambut hingga ke dada kalian dengan kerudung yang membentang.


Kami sulit menahan pendengaran kami
ketika berbicara dengan kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan oleh Allah
suara yang merdu dengan irama yang mendayu
kerana itu tegaskanlah suara kalian
tatkala berbicara di berhadapan dengan kami
dan berbicaralah seperlunya sahaja.


Kami juga sulit menahan
bayangan-bayangan hati kalian,
ketika kalian dapat menjadi
tempat untuk dicurahkan segala isi hati kami,
waktu luang kami kadangkala akan sering terisi
oleh bayangan-bayangan kalian,
kerana itu janganlah kalian membiarkan kami
menjadi curahan hati bagi kalia

Kami tahu kami insan lemah
bila harus berhadapan dengan kalian,
kekerasan hati kami dengan mudah bisa luluh
hanya dengan senyum kalian,
hati kami akan bergetar
ketika mendengar dan melihat kalian menangis.

Sungguh ALLAH telah memberikan amanah terindah kepada kalian,
maka jagalah amanah itu
jangan sampai ALLAH murka dan memberikan keputusan-Nya.

Maha Besar dan Maha Suci Allah yang tahu
akan kelemahan hati kami ini,
hanya dengan ikatan yang suci dan yang diredhai-NYA,
kalian akan menjadi halal bagi kami.

"LAlu apa yang telah aku lakukan selama ini..YA Rabb, ampunilah daku.
Untuk setiap pandangan yang tak terjaga,
untuk iman yang tak dipelihara,
lisan yang merayu dan hati yang tak terhijab,

Ya Rabb, Engkaulah mengawasi kami setiap detik,
kerana kasih sayangMu ya Allah kepada kami,
Engkau perintahkanlah malaikan silih berganti
menemani kami siang dan malam
agar iman kami dapat dijaga...


Beach time with beloved friends .

Memandangkan nie dah final semester, so awal2 lagi aku dah plan nak suka suki mandi manda dengan gang2 satu kelas. Yela, bila lagi kan. Especially aku nie entah bila lagi nak datang sini lagi,melainkan konvo nanti la,heheh. InsyaAllah,amin :) Plan nie baik punya, 2 minggu awal kitorang dah kira announce la nak pergi tapi tak tau nak pergi beach ke, air terjun ke? At first, memang la nak pergi Matang River Park tue, tempat celeb birthday Taufiq last three semesters, tapi dan dan pulak keluar cerita ada buaya terlepas kat area situ, so naik kecut la aku kan nak mandi situ,makkk aih. Sekali kena ngappp memang takde tanda la. Cek belom kawen agi no ;p Nak pergi Ranchan tapi air kotor la pulak. Hm, decide punya decide finally semua setuju pergi Santubong je, that is Kem Permai,heee ! best best,lolike !


Share some pictures ,


First thing to do is makan ! lapaww kot. Semua bawak tapau dari restoran simply food.


Mari kita warm up dulu kat kolam before masuk pantai,wee. Sejuk banget.

Main game baling2 selipar,hahah,so much fun.


Shape yg agak 18s* ye !haha.


Padehal dah penat nie,sempat lagi pose :))








Next destination is seafood ! hee.

Amacam ?nampak semua mmg kelaparan abes kan.



After perut dah kekenyangan, kitorang pown ape lagi. Masa untuk karaoke lah,yippie ! suara tak sedap mana pown, tapi hentam je lah. Buat buat je lah suara sedap macam Lady Gaga, err? over.heheh. Tak banyak pictures time karok tuh, kamera habis battery lah,wuwuwuuu ! But i had so much fun with you guys, thanks a lot ,muahss :))



Tuesday, 2 November 2010

Take five.

Next paper will be on 7th November 2010
Subject PAD390 (Development Administration)
Baru saja start buat notes
Too many themes in chapter 2
How to remember all these 13 themes?huh?!

Nie la nama nya budak DPA
Semua nak kena membaca
Boleh jadi lawyer kalau camnih
hehe,perasan kejap
Kalau takde essay bukan budak DPA nama nya tue

but still i love to be DPA student
ok, have to continue my notes
papai :)


Monday, 1 November 2010

HB kak delio :)





hey hey !

Happy birthday to you kak Delio a.k.a Nursuhaiba Suhaili :)
I wish you a good health, success and happiness
Be happy always and stay cute, errr ?haha.

Nothing special for you dear,
maybe present i bagi sekali time kat airport nanti.hihi
boleh kan?
Take care, smile always, chaiyok2 for current final exam
and your degree,insyaAllah amin !

Who is she?
tadaaaa !!
-
-
-
-
-
 -
-

'Kak Delio yang tudung putih tue

     Rasa nya nie dah ketiga kali aku wish untuk malam nie
FB dah, sms dah and now through blog
hehe,apesal entah 
terlebey excited la pulak

p/s : Pape pown esok jangan lupe kita nak nak buat clearance sama2 ye :)



Jodoh :jangan mencari terlalu sempurna

Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga .........


Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. ..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.

Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....

~renungan bersama~

bumi kenyalang,

Tak sampai 2 minggu je lagi, dan aku akan meninggalkan bumi kenyalang yang best sangat nih,heheh. Dulu masa mula-mula datang punya la menangis nak balik rumah, tapi after 3 years semua dah berubah. Now, aku menangis sebab nak tinggalkan tempat nie,wuwuwuwuuu :'(

Yes, a lot of memories

-environment
-bestfriends
-lecturer yg sporting
-yang penting jalan tak jem ! ouh,bahagia drive kat sini.


Memang this semester aku banyak habiskan masa hang out dengan member. Sedih eh ;(
but what to do,setiap pertemuan pasti ada perpisahan kan.

Final semester , Final exam


Sekarang hidup dah rasa tak tentu arah
awat nye?
final exam is coming !
OMG,untuk aku yang suka study last minute nie
memang tak keruan la dibuatnya
but still, i will try my best


Banyak benda aku nak cerita kat blog ari nie
bermacam2 issue dari politic,economic dan sosial,
err?ngaruttt sungguh.hmmm.

Alhamdulilah,dua paper dah dijawab setakat nie
LAW379 dan PAD380
susah? senang?hm,tue no comment la.
Tawakal je skrg selepas dah berusaha :)

haaa,nie la katil aku yang dah bertukar kepada meja belajar
taraaaaaaaaaaaaaaaaaa !hahah.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


 isk iskkk...